Vindmøllecenter klar til besøgende

Testcentret ved Østerild åbner besøgscenter i september

Østerild sceendump

Så er der godt nyt til vindmølleentusiaster i alle aldre: Fra den 9. september kan man komme på besøg i et nyt besøgscenter ved Nationalt Testcenter for vindenergi i Østerild.

Allerede nu er der årligt cirka 30.000 gæster fra ind- og udland, der lægger vejen forbi de imponerende opførelser i plantageområdet i Thy. Det oplyser DTU, som sammen Realdania, Thisted Kommune og Vindmølleindustrien står bag det nye besøgscenter.

Syv vindmøller er i dag placeret på centret, og den højeste er 222 meter. Det er i øjeblikket muligt at teste møller op til 250 meter, men det er for nylig besluttet at udvide området med to testpladser, og det vil derfor senere blive muligt at teste møller på mod 330 meters højde.

Åbningen af besøgscentret kommer næsten præcis fem år efter åbningen af centret som sådan: Den fandt sted den 6. oktober 2012, efter at hele projektet havde gennemlevet en noget tumultarisk fødsel med omfattende protester.

Siden er stedet blevet populært som udflugtsmål og har blandt andet fået sin egen side hos guiden visitthy.dk. På det nye center vil besøgende blive præsenteret for Testcenter Østerilds aktiviteter og vindenergien i den danske og globale energiforsyning, og samtidig vil der være forbedrede kontor- og mødefaciliteter for de mere professionelle besøg.

DTU Vindenergi har produceret en pjece om testcentret. Her fremgår det blandt andet, at Vestas’ V164 8MW-mølle på teststand 2 i øjeblikket er verdens største vindmølle med en årlig energiproduktion, der kan forsyne mere end 7.500 husstande. Pjecen kan ses her.