Verden har brug for en lønforhøjelse

Den 7. oktober markeres den internationale dag for anstændige arbejdsforhold

logto 2 - ITUC

Stop virksomheders grådighed – verden har brug for en lønforhøjelse. Sådan lyder en af overskrifterne for den internationale dag for anstændige arbejdsforhold.

Dagen markeres den 7. oktober, og bag den står blandt andre den internationale fagbevægelse i form af ITUC (International Trade Union Confederation) – det internationale svar på LO. Den internationale titel for dagen er World Day for Decent Work, og i år er det tiende gang, den holdes.

ITUC mener, at anstændigt arbejde skal være i centrum for offentlige tiltag for at bringe økonomisk vækst tilbage og opbygge en ny global økonomi, der sætter folk først. Det globale fokus i år er på verdenskampen for mindstelønninger, man kan leve af, og en lønforhøjelse for alle arbejdere.

I den forbindelse er der også fokus på ulighederne og på de store multinationale virksomheder, der benytter sig af voldsomt underbetalt arbejdskraft, og som sætter standarderne for økonomien. I en grafik nævner ITUC ti af disse store virksomheder og fortæller, at de udnytter skjult underbetalt arbejdskraft hos deres underleverandører.

Grafikken viser, at disse virksomheder ville opretholde en næsten lige så massiv profit også med anstændige mindstelønninger hos underleverandørerne. Det, der afholder dem fra at bringe disse forhold i orden, er grådighed. Et opråb for den 7. oktober er derfor ’end corporate greed’.

10 grådige

nestlé