Underbetalte Yousee-montører får overenskomst

Dansk El-Forbund og virksomheden Constructel Denmark har indgået overenskomst for de portugisiske Yousee-montører, der arbejder på opgraderingen af telegigantens netværk

’Det er med stor tilfredshed, at der onsdag den 9. august blev indgået overenskomst mellem virksomheden Constructel og fagforbundet Dansk El-Forbund.’

Sagen om de portugisiske Yousee-montører har fået megen omtale i medierne. Onsdag den 9. august lykkedes det Dansk El-Forbund at indgå en overenskomstaftale for de ansatte hos underentreprenøreren Constructel Denmark. 

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra henholdsvis faglig sekretær i Dansk El-Forbunds lokalafdeling København Lars Jensen og repræsentant fra Constructel Luís Da Silva. Det sker, efter at parterne har indgået en aftale om danske overenskomstforhold for virksomhedens portugisiske arbejdere på opgraderingen af Yousee’s netværk, der skal sikre danskerne lynhurtigt internet fra årsskiftet.

Sagen omhandler de omkring 70 portugisiske montører, der er ansat hos Constructel Denmark, som er underentreprenør til den kinesiske telegigant Huwei, som har fået opgaven af TDC. Den har fået stor opmærksomhed i medierne i løbet af ugen og er blandt andet blevet omtalt af Efterforskerne på P1, der også har haft repræsentanter fra Dansk El-Forbund i studiet.

Constructel, som altså er en udenlandsk virksomhed, har oprettet et datterselskab i Danmark, hvor man påtænker at drive virksomhed. Derfor har virksomheden ifølge den fælles udtalelse henvendt sig til Dansk El-Forbund via advokatfirmaet Bird & Bird, således at ansættelse sker på almindelige arbejdsmarkedsforhold i Danmark.

’Der har under forløbet været en række afklaringer, som førte til et fremadrettet konstruktivt resultat for begge parter og samarbejde på lige fod med ’almindelige’ danske virksomheder. Det har været et konstruktivt forløb med respekt for parternes individuelle forventninger’, lyder det i den fælles udtalelse.

Aftalen mellem parterne bygger på Dansk El-Forbunds største overenskomst – i daglig tale kaldet Elektrikeroverenskomsten - som er indgået mellem fagforbundet og arbejdsgiverorganisationen Tekniq. Aftalen dækker også bagud i tid. Ud over tiltrædelse til overenskomsten, er der indgået en række lokalaftaler.