Uændret job-optimisme for elinstallation

Forventningerne til de kommende måneders beskæftigelse på området er stadig positive

diagram konjunktur 01-21

Elbranchen er et af de områder, der beskæftigelsesmæssigt har klaret sig relativt helskindet gennem coronakrisen, og den tendens ser ud til at fortsætte. I hvert fald ser området 'elinstallation' stadig positivt frem mod de kommende måneders beskæftigelse.  

Danmarks Statistik (DS) har udsendt januars konjunkturbarometer, og i de tal, der er med til at danne grundlag for denne prognose, fremgår det, at området elinstallation bedømmer udsigterne til de kommende tre måneders beskæftigelse med nettotallet 7. Det er det samme som i december, og tallet er lidt højere end de 5, der fremkom i november.

Et nettotal er udtryk for forskellen mellem de procentdele af branchens virksomheder, der for de kommende tre måneder venter henholdsvis en positiv og negativ udvikling på beskæftigelsesområdet. Når tallet erpositivt, viser det, at flertallet venter en positiv udvikling, og omvendt når det er negativt.

Branchen har længe haft positive nettotal, hvilket også har været afspejlet i en høj beskæftigelse, men i 2020 var tallet negativt i april, maj og juni altså umiddelbart efter den første corona-nedlukning. Siden har både beskæftigelsen og forventningerne til jobsituationen rettet sig op, og fra juli frem til og med januar har udsigterne igen generelt været positive.

At nedlukningen ikke desto mindre har en effekt, fremgår af det mere overordnede konjunkturbarometer. Her fortæller DS blandt andet, at der er sket et markant fald i detailhandelens forventninger.