Sundhedsordning hjælper syge hurtigere tilbage i job

Hjælp via sundhedsordningen i PensionDanmark er med til at bringe syge medlemmer hurtigere tilbage i job, viser en ny undersøgelse

sundhedsordning PensionDanmark

Behandlinger hos en fysioterapeut eller hjælp til at få stillet en hurtig diagnose. Når syge bygningsarbejdere, chauffører og rengøringsassistenter gør brug af deres sundhedsordning, forbedrer det i den grad mulighederne for, at de kommer hurtigt tilbage i job.

Det viser en ny undersøgelse fra PensionDanmark, hvor 330.000 medlemmer har en sundhedsordning som del af deres pensionsordning. Flertallet af medlemmerne i Dansk El-Forbund er via deres overenskomst omfattet af ordningen.

Blandt de medlemmer, som siden 2009 har brugt ordningen til at få behandling for skader og smerter hos f.eks. en fysioterapeut eller kiropraktor i forbindelse med en sygemelding, vurderer i gennemsnit 70 pct., at behandlingen har hjulpet dem hurtigere tilbage i job. Af de, der har fået behandling i 2. kvartal i år, er andelen 76 pct.

I 2. kvartal er der desuden for første gang også indsamlet svar fra de sygemeldte medlemmer, som har brugt sundhedsordningens tilbud om hurtig diagnose og personlig hjælp fra PensionDanmarks sygeplejersketeam. Og disse besvarelser peger i samme retning. 9 ud af 10 af de sygemeldte medlemmer, som har fået hjælp til at få stillet en hurtig diagnose, vurderer, at forløbet har hjulpet dem hurtigere tilbage i job. Og andelen er endnu højere for de langtidssyge medlemmer, som er blevet hjulpet af PensionDanmarks team af sygeplejersker og socialrådgivere.

- For de fleste medlemmer gør sundhedsordningen - med dens fokus på hurtig indsats - det muligt at få bugt med fysiske eller psykiske problemer i tide, inden de bliver så alvorlige, at de resulterer i en sygemelding. Men ifølge undersøgelsen gør ordningen også en forskel for de medlemmer, der er sygemeldt. Og det er meget positivt. For det er til gavn for alle parter, at sygemeldte kommer hurtigt tilbage i job og dermed fastholder tilknytningen til arbejdsmarkedet frem for at hænge fast i langvarige sygedagpengeforløb og i værste fald ende på førtidspension, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Forskning fra Syddansk Universitet har tidligere vist, at adgang til en forebyggende sundhedsordning som PensionDanmarks kan reducere sygefraværet med op til 15 pct.