Styrelse tjekker boliger og elrapporter

Nu skal autoriserede elinstallatørvirksomheder kigges efter i papirerne: Holder eleftersynsrapporterne?

Nu besøger Sikkerhedsstyrelsen 500 boliger, der har fået udarbejdet en eleftersynsrapport. Denne rapport laves på linje med en tilstandsrapport, når et hus skal sælges, og der skal tegnes en ejerskifteforsikring.

Skærmdump fra Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Tilsynet går ud på at tjekke, om de autoriserede elinstallatørvirksomheder, der laver rapporterne, gør det ordentligt, skriver Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Besøgene i de 500 boliger vil finde sted her i 2019.

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis der er sjusket med rapporterne. Ført og fremmest selvfølgelig for beboerne i husene, men også for installatørerne.

Efter besøgene får virksomhederne nemlig karakterer: Et ettal betyder, at rapporten er retvisende, seks betyder, at rapporten er ’uacceptabel og bliver overgivet til juridisk vurdering med henblik på fratagelse af autorisation’.

Styrelsen gennemførte sidste år et lignende tilsyn. Her var ingen rapporter groft misvisende eller direkte uacceptable, men nogle af dem gav anledning til bemærkninger eller indskærpelser.

I øvrigt har Sikkerhedsstyrelsen for nylig udgivet en opdateret version af håndbogen om eleftersyn. Håndbogen henvender sig til de autoriserede elinstallatørvirksomheder, der udarbejder elinstallationsrapporter.

Illustration: Forside af håndbog fra Sikkerhedsstyrelsen