Styrelse: Nødladere kan udgøre brandfare

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod forkert brug af kraftige såkaldte mormor-ladere til elbiler

sik.dk mormorladere

Hvis en ’mormor-lader’ tilsluttes i en almindelig husholdningsstikkontakt, må den kun trække 6 ampere, hvis man vil undgå brandfare. Sådan lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen, der advarer mod brug af kraftige nødladere til elbiler.

Betegnelsen ’mormor-lader’ henviser til, at man med laderen kan oplade sin elbil under besøg hos en mormor, der ikke har en elbil. Styrelsen fortæller, at en ’mormor-ladning’ i de tilfælde er helt okay, men tilsluttes laderen i en almindelig husholdningsstikkontakt, så må den kun trække 6 ampere, hvis brandfare skal undgås.

I advarslen på sik.dk fremgår det, at ’kraftigere mormor-ladere, og mormor-ladere, der kan indstilles til mere end 6 ampere, er ulovlige at sælge i Danmark, da almindelige stikkontakter kun kan tåle gentagne varige belastninger på 6 ampere.’

Trods en tidligere kontrol-indsats kan styrelsen konstatere, at man på websites stadig kan købe ulovlige mormorladere, der trækker mere end 6 ampere. Man kan også med købet af sin elbil have fået en mormor-lader med, som kan trække mere end 6 ampere, men som altså er ulovlig at anvende i Danmark.

Det fremgår videre, at hvis man har lejet et sommerhus, hvor man kan anvende industristik og har en mormorlader med påmonteret industristik, så kan man lade med mere end 6 ampere uden brandfare. På sik.dk kan man finde gode råd om mormorladning, og der er også en video om emnet.