Styrelse: Byggepladser sjusker med elsikkerhed

Masser af overtrædelser af elregler i midlertidige installationer – også af den grove slags

kabel og maskine sik.dk

Sikkerhedsstyrelsen bruger dette billede som eksempel på det sikkerhedsmæssige sjusk, de tilsynsførende er stødt på

”Det er fejl, der i sidste ende udgør en stor fare for dem, der færdes på byggepladsen.”

Sådan siger Søren Muff, virksomhedschef for Sikkerhedsstyrelsen, og baggrunden er, at styrelsen i løbet af foreløbigt 784 tilsyn i 2021 har fundet 189 overtrædelser af reglerne ved de midlertidige elinstallationer på danske byggepladser.

I en pressemeddelelse fortæller styrelsen, at de mange overtrædelser dækker alt fra mindre fejl til alvorlige regelbrud som manglende jordspyd. Og ifølge Søren Muff er det de samme fejl, de tilsynsførende møder igen og igen.

Som eksempel på en grov fejl nævnes manglende eller forkert fejlstrømsafbryder (RCD) på tavlens CEE-stikkontakter. Når der ikke er etableret en korrekt afbryder, kan det være farligt for en håndværker med eksempelvis en vinkelsliber i hånden, hvis der går overgang i værktøjet.

Et andet velkendt problem er hovedforsyningskabler på veje, hvor der køres med store og tunge maskiner: Hvis der går hul på et hovedkabel, kan det medføre alvorlige el-ulykker, der i værste fald kan koste menneskeliv, konstaterer styrelsen.

Myndigheden vil nu også holde øje med, om det er de samme installatørvirksomheder, der laver fejl på flere byggepladser. Hvis det er tilfældet, ender det muligvis med en politianmeldelse.