Store el-problemer på byggepladser

Der var påbud til hver fjerde af de byggepladser, Sikkerhedsstyrelsen besøgte i 2021

sik byggeplads

Byggepladser har ikke styr på elinstallationerne. Så kontant er udmeldingen fra Sikkerhedsstyrelsen på baggrund af de tilsyn, som myndigheden førte i 2021.

I alt 813 byggepladser blev besøgt, og på 85 procent af stederne var der noget galt med installationerne. På 196 byggepladser – 24,1 procent – måtte styrelsen give påbud om at få installationerne bragt i lovlig stand.

495 steder fik vejledninger til at bringe forholdene i orden. Elinstallationerne var i orden på 122 byggepladser. Altså på kun 15 procent af de 813 besøgte steder.

Blandt det, der førte til påbud, var den hyppigste fejl, at jordforbindelsen ikke var i orden, fortæller styrelsen på sin hjemmeside. Nogle steder manglede jordspyddet i installationen, eller det lå oven på jorden, og andre steder var jordforbindelsen udført forkert, og manglende jordforbindelse medfører stor risiko for stød, hvis der opstår fejl på maskiner, elværktøj eller andet elektrisk udstyr.

Et andet almindeligt problem var ubeskyttede ledninger på køre- og gangveje, hvor de risikerede skader fra trafikken på byggepladsen, og også eltavlerne havde flere typer af alvorlige fejl. Kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Søren Assenholt Muff understreger i omtalen på styrelsens hjemmeside, at midlertidige elinstallationer og dermed også eltavler, for eksempel på byggepladser, efter reglerne skal efterses af en autoriseret elinstallatørvirksomhed mindst hver tredje måned.

Omtalen af besøgene på byggepladser er den seneste af en række afrapporteringer om styrelsen besøg i 2021. Tidligere har der været omtaler af problemer på blandt andet diskoteker og barer, uddannelsesinstitutioner, campingpladser, pizzeriaer og grillbarer.

sik byggeplads kort