Stød forekommer hyppigt i elektriker-arbejdet

Undersøgelse: Unge under 30 år rapporterer to til tre gange så mange stød som deres ældre kolleger

Elektriske stød forekommer hyppigt i arbejdet som elektriker – nærmest i en grad, så det kan kaldes helt almindeligt. Det fremgår af en midtvejsopgørelse i en stor forløbsundersøgelse af følger efter elulykker, skriver fagbladet Elektrikeren.

Side 6-7 Elektrikeren 2-20

Næsten 7.000 medlemmer af Dansk El-Forbund svarede i oktober 2019 på en indledende kortlægning af elektrikernes helbred. Omkring 65-70 procent har derefter hver uge svaret på de opfølgende sms’er fra forskerne på Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning.

Ved opgørelsen foretaget midt i januar var der rapporteret 1.231 stød. Heldigvis vurderes de fleste som ikke-alvorlige. Men 286 stød-rapporteringer blev vurderet som ’lidt alvorlig’ og 44 som ’noget alvorlig’, ’ret alvorlig’ eller ’meget alvorlig’.

Nogle har fået flere stød – helt op til seks gange. Desuden har 14 deltagere fortalt, at de hang fast til strømkilden. Her har forskerne ringet til elektrikerne for at få flere oplysninger.

Et andet bemærkelsesværdigt fund er, at det oftest er unge, der rammes af stød. Elektrikere under 30 år rapporterer to til tre gange så mange stød som deres ældre kolleger. Til gengæld er der ikke forskel på kønnene.

En af de deltagere i undersøgelsen, som har rapporteret et elektrisk stød, er Rasmus Haurballe Alkærsig. Han fortæller til Elektrikeren, at det ikke var første gang, han fik stød:

– Nej, det har jeg prøvet før. Det har altid været det berømte ’rap over nallerne’ og ikke stød af den alvorlige slags. Men man spekulerer jo lidt over, hvad det kan betyde i det lange løb, siger den 31-årige elektriker.

Fagbladet Elektrikeren har gennem en længere periode bragt eksempler de endog meget alvorlige langtidseffekter, som udsættelsen for stød kan få. Men der foreligger ikke megen videnskabelig dokumentation på området – og det er blandt andet det, undersøgelsen skal rette op på.

Læs mere i Elektrikeren side 6.