Solskin er – farligt …

Find de gode råd om sol, varme og beskyttelse

solbeskyttelse

Ligesom der om vinteren skal sættes ind med vinterforanstaltninger på byggepladserne, rummer sommeren også risici, som der findes måder at gardere sig mod. Intet nyt under solen: Strålerne er stadig farlige!

Lige nu tyder vejrudsigterne på behagelige opholdstemperaturer og muligheder for udendørs aktiviteter. Mange faggrupper – inklusive elektrikere – arbejder også ude i solen.

Andre arbejder inde – og også her kan sommeren byde på sikkerhedsmæssige udfordringer. Problemerne og deres løsninger er kendte og veldokumenterede, så her er nogle få links til hjemmesider, hvor der findes information og gode råd.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside ser for tiden ud til at være corona-ramt, men hvis man klikker sig lidt frem, kan man finde et faktaark om sol og beskyttelse. Generelt lyder anbefalingen, at man beskytter sig, når uv-indekset er 3 eller mere.

I Danmark er det typisk mellem klokken 12 og 15 fra april til september, når der er skyfrit eller kun få skyer på himlen. Man kan beskytte sig mod solen ved at følge de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme.

På Arbejdstilsynets hjemmeside kan man finde såvel regler som råd både i forhold til at arbejde ude og inde, når solen skinner og temperaturerne øges. I forbindelse med udendørs arbejde fremgår det blandt andet, at der ”kan være steder på kroppen, hvor det ikke altid er praktisk muligt at beskytte sig med beklædning (for eksempel næse og hænder), og her kan det være nødvendigt at anvende solcreme. I disse tilfælde har arbejdsgiveren pligt til at stille solcreme til rådighed.”