Solcelleudbygning kan bygge på tvangsarbejde

Solceller i danske anlæg har ifølge undersøgelse en tvivlsom oprindelse, og brancheorganisation vil lægge pres på Kina

screen 2 danwatch

Store solcelleanlæg er blevet et nærmest almindeligt syn mange steder i landet, og senest har regeringen lanceret en plan om ’et mere grønt og sikkert Danmark’ med en massiv udbygning af blandt andet områderne med solceller. Men dermed er der også risiko for en fortsat understøttelse af tvangsarbejde i den kinesiske Xinjiang-provins.

Det er medie- og researchcentret Danwatch, der sammen med TV2 gennem aktindsigter og en kulegravning af energiselskabernes leverandører og underleverandører har fundet frem til, at solcellerne i store danske solcelleanlæg er produceret af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i Xinjiang-provinsen.

Kina er totalt dominerende på markedet for solceller, og Danwatch skriver, at der siden starten af 2021 har været meldinger om tvangsarbejde gennem statsstyrede arbejdsprogrammer i den kinesiske solcelleindustri. Forskere har ifølge Danwatch dokumenteret, at arbejdsprogrammerne indebærer tvangsarbejde, og at de er en del af Kinas systematiske undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne.

Green Power Denmark, der er energiselskabernes paraplyorganisation, tager ifølge en artikel på sin hjemmeside ”stærkt afstand fra det tvangsarbejde, som ifølge internationale rapporter og en TV2-dokumentar sker i Xinjiang-provinsen i Kina under udvinding og bearbejdning af råmaterialer til solceller.”

Green Power Denmark fortæller, at solcellebranchen ”er i fuld gang med at lægge pres på de kinesiske leverandører og skabe større gennemsigtighed i forsyningskæden.”

– Vi kan ikke sætte den grønne omstilling på pause, og vi kan heller ikke acceptere tvangsarbejde. Den eneste reelle løsning er at fortsætte og forstærke arbejdet med skabe gennemsigtighed i forsyningskæden og intensivere det fælles europæiske pres på Kina, siger Thomas Aarestrup Jepsen, der i Green Power Denmark er direktør for kommunikation og public affairs.

Det europæiske pres, han henviser til, sker gennem den fælles europæiske organisation for solenergi, SolarPower Europe.