Smarte hjem er ikke så smarte endda

Forskere: Ofte ender det med dyre og komplicerede løsninger, som ikke er særligt fleksible i forhold til ændringer og tilføjelser, og som er dyre at få service på

smart home - screendump

”Virksomhederne er udfordret af, at der ikke findes en egentlig ’smart home’-standard for boliger, som de kan følge for at levere visionen. Skal de alligevel forsøge med al den nødvendige systemintegration og programmering til følge, ender de ofte op med dyre og komplicerede løsninger, som dels ikke er særligt fleksible i forhold til ændringer og tilføjelser, dels er dyre at få service på for boligejerne.”

Sådan hedder det i en opsummering fra et projekt om smarte hjem – ’smart home’. Her har forskere på Institut for Virksomhedsledelse ved Århus Universitet i mere end to år undersøgt, hvor langt danskerne, herunder forhandlere og installatører af ’smart home’-produkter, er kommet i realiseringen af visionen om den ’intelligente’ bolig.

I opsummeringen konstaterer forskerne, at virksomhederne på området er udfordret af, at der ikke findes en egentlig ’smart home’-standard for boliger, som de kan følge. Bygge- og installationsbranchen tilbyder derfor med få undtagelser ikke komplette og nøgleklare ’smarte hjem’ til danske boligejere og -købere.

Kortsigtet tænkning

Der sælges gerne produkter med ’smart’ funktionalitet, men de leveres sjældent med den nødvendige systemintegration andet end på det mest grundlæggende niveau. Forskerne mener, situationen er udtryk for ”en kortsigtet strategisk tænkning, hvor brancherne misser store og langsigtede indtjeningspotentialer til fordel for en mindre gevinst på den korte bane.”

Lederen af smart home-projektet, professor Børge Obel, siger:

– For at smart home-markedet herhjemme kan nå sit fulde potentiale, kræver det, at producenter, forhandlere og installatører af hjemmets mange apparater og faste installationer samt byggebranchen ’tænker ud af boksen’ og begynder at samarbejde på tværs af sektorer og sammen udvikler systemdesigns, som giver boligejerne en helhedsløsning, som de dels forstår fordelene ved, dels selv kan betjene og tilpasse på en brugervenlig og tidsrationel vis.

– Det kræver, at for eksempel elektrikere ikke kun tænker i traditionelle elinstallationer eller vvs’ere kun i rørføring og de gængse faste installationer, men at de forstår indtjeningsmulighederne og fordelene ved at arbejde sammen om at levere komplette smart home-løsninger – eventuelt i samarbejde med producenter af smarte produkter eller andre aktører i byggebranchen som for eksempel vindues- og køkkenmontører eller låsesmede.

Læs mere om smart home-projektet her. På projektets hjemmeside kan man blandt andet også se en YouTube-video, der fortæller om værktøjer til virksomheder på smart home-området.