Pension: Svært marked

Udsigt til mere moderate afkast på pensionerne, lyder det fra PensionDanmark i forbindelse med årsrapporten for 2018. Trods negativt afkast betegnes resultatet som tilfredsstillende

Hoved- og nøgletal i årsrapport fra PensionDanmark

PensionDanmarks investeringsafkast blev på -2,6 pct. for de yngre medlemmer, 0,2 pct. for de ældre og 0,7 pct. for pensionisterne. Altså dels negativt, dels lave afkast til medlemmerne. Selskabet oplyser tallene i en omtale af årsrapporten, der netop er udsendt.

Samlet blev afkastet af investeringsaktiver i 2018 på -3,2 mia. kroner før skat. I 2017 var dette afkast anderledes positivt med 16,6 mia. kroner før skat.

Flertallet af Dansk El-Forbunds medlemmer har via overenskomsten deres pensionsordning i PensionDanmark, og her har de længe fået pæne afkast af deres opsparinger (se tabellen med hovedtal). Men der er andre tider på vej, siger selskabets adm. direktør Torben Möger Pedersen i pressemeddelelsen om rapporten:

– Selvom finansmarkederne startede pænere ud i 2019, og vi her ved udgangen af februar har mere end genvundet det tabte, ser vi sandsynligvis ind i en årrække med lave renter og usikre aktiemarkeder. Det betyder, at danskerne skal indstille sig på mere moderate afkast end de historisk høje afkast i årene op til 2018. Det betyder også, at vi vil fortsætte vores investeringsprogram inden for ejendomme og infrastruktur.

Det er usikkerhed på finansmarkederne i 2018, der har sat sig i årets afkast. Trods de lave tal betegner PensionDanmark årets resultat som tilfredsstillende: Der var fortsat vækst i antallet af medlemmer og indbetalinger, høj kundetilfredshed og lave omkostninger.

PensionDanmark har nu 732.000 medlemmer, og de indbetalte rekordbeløbet 14,2 mia. kroner. De tilsvarende tal i 2017 var 713.000 medlemmer og 13,6 mia. kroner.

Screendump af beretning i årsrapport fra PensionDanmark