Pas på varmen og solen

Sommer, sol og sikkerhed: Det gode vejr kan være farligt – men der er gode råd at hente

Så er varmen og solen for alvor kommet til landet – og dermed også de mindre charmerende følgevirkninger. Byggepladser er et af de arbejdssteder, der på hjemmesiden sundhed.dk nævnes i forbindelse med varmt arbejde, der kan være sundhedsfarligt.

Hedebølge og arbejde

Arbejdstilsynet har regler og vejledninger i forbindelse med arbejde i høj varme, og når det gælder den direkte udsættelse for sollys og dermed risiko for hudkræft, findes der også gode råd.

Ud over almindeligt ubehag og andre gener kan arbejde i høj varme medføre hedeslag, som kan være direkte livstruende. Stærk fysisk aktivitet kombineret med høj varme øger risikoen.

Sundhed.dk nævner forskellige muligheder for forebyggelse. Inden døre blandt andet tekniske foranstaltninger som indkapsling af varmekilden og brug af processer med mindre varmeproduktion. Dertil kommer de mere generelle råd – blandt andet:

  • Tekniske løsninger til reduktion af fysisk aktivitet ved arbejdsprocessen
  • Hensigtsmæssig beklædning
  • Organisatorisk planlægning mhp. reduktion af belastningen
  • Sikring af pauser
  • Væske, salt og energitilførsel

Når det gælder direkte udsættelse for sollys og faren for hudkræft, kan man finde gode råd på hjemmesiden solkampagnen.dk, der drives af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. De tre basis-råd har overskrifterne skygge, solhat og solcreme.