Omfattende el-konflikt i Norge

Arbejdsgivere vil fjerne hviledag efter lange vagter

norsk strejke

Flere end 500 elektrikere og montører i det norske EL og IT Forbundet er gået i strejke på tilsammen 30 arbejdspladser, der er knyttet til arbejdsgiverorganisationen KS Bedrift. Konflikten har stået på i over en uge og drejer sig om arbejds- og hviletidsbestemmelser.

En lang række organisationer har sendt støtteerklæringer til de norske elektrikere. Det fremgår på EL og IT Forbundets hjemmeside, at man kun ønsker at beholde, hvad man i forvejen har – nemlig tre hviledage efter lange beredskabsvagter på syv dage i træk. Arbejdsgiverne, der omfatter en række elværker og energiselskaber, vil fjerne den ene af de tre hviledage, og ifølge forbundet betyder det, at de fleste af de medlemmer, der årligt har ti af denne type vagter med syv dage i træk, mister ti hviledage om året.

Baggrunden er blandt andet, at den norske arbejdsmiljølov frem til 2015 har sikret de tre hviledage i forbindelse med syvdages-vagterne. Nu er loven blevet svækket på det område og garanterer kun to dage.

Derfor ønsker forbundet, at de tre dage skrives ind i overenskomsten, men KS Bedrift vil kun følge lovens mindstestandard. Forbundet mener, det er ganske urimeligt på den måde at skære i hviletiden, som er nødvendig oven på hårde vagter: Der bliver mere og mere ekstremt vejr, og bemandingen bliver mindre.

Og så er det i øvrigt almindeligt, at overenskomsterne sikrer bedre vilkår end de minimumsregler, der findes i lovgivningen. EL og IT Forbundet henviser også til, at Arbejdstilsynet anbefaler den praksis, der i øjeblikket findes på området.