Nyt projekt skal udvikle energismart boligteknologi

Fremtidens huse skal ses som energisystemer med intelligent samspil mellem de enkelte dele

screendump AAU-pressemeddelelse

Pressemeddelelsen fra Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet taler ikke om elektrikerjob, men mon ikke der ligger nogle opgaver og venter på faget, når projektet Operating System for Smart Services in Buildings bliver omsat til realiteter. Projektet har et budget på knap 37 mio. kroner og skal blandt andet lære fremtidens forbrugere at opfatte deres huse som energisystemer.

De danske forskere fra Aalborg-instituttet skal sammen med virksomheder, forsyningsselskaber og kolleger fra i alt fem europæiske lande udvikle en fælles platform. Den skal sikre, at de mange forskellige apparater og sensorer i husene kan styres og spille sammen på en intelligent og finkornet måde.

Baggrunden er ifølge en pressemeddelelse fra instituttet, at den digitalisering, der foregår i store dele af samfundet, endnu ikke har gjort det store indtog i vores huse og bygninger – særligt dem af ældre dato. Hvis de storstilede energimål skal indfries, skal teknologierne i bygningerne være mere effektive, forbruget skal være mere fleksibelt, og energien skal være grøn, forklarer professor Torben Bach Pedersen.

Og så gælder det for elektrikerne om at være klar til at kunne levere – også – på dette område. Bestræbelserne i den forbindelse er godt i gang.

I det nye nummer af fagbladet Elektrikeren kan man læse, at selv om de fysiske temamøder i Dansk El-Forbunds (DEF) afdelinger om elbrancens fremtid er corona-aflyst, så holdes møderne digitalt/virtuelt. Dagsordenen handler netop i høj grad om, hvad forbundet kan gøre for medlemmerne, når det gælder for eksempel digitalisering, teknologisk udvikling og uddannelsesmuligheder i den grønne omstilling. Læs mere om de digitale/virtuelle medlemsmøder her.

E 8-20 screendump