Ny kampagne skal øge søgning til erhvervsuddannelser

Forældre skal vide mere om erhvervsuddannelserne, så de kan råde de unge bedre. Søgningen til elektrikeruddannelsen er i forvejen i top, men flere elever efterlyses

Det er måske ikke så sært, at flertallet af de unge vælger en gymnasial uddannelse: Kun hver tiende af dem bliver rådet til at tage en erhvervsuddannelse, og deres forældre ved alt for lidt om, hvad erhvervsuddannelserne tilbyder.

tabel optag på GF2

Sådan lyder det fra Danske Regioner, der sammen med Danske Erhvervsskoler og en række organisationer – herunder med støtte fra Dansk El-Forbund – nu iværksætter en kampagne med titlen ’Dit barns fremtid’. Den skal hjælpe med at klæde forældrene bedre på til at rådgive de unge om de muligheder, der ligger i erhvervsuddannelserne.

Der er stigende mangel på faglærte, og hensigten med kampagnen er at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Den skal altså føre til, at erhvervsuddannelserne bliver en del af samtalen, når forældre snakker uddannelse med deres børn:

”Sagt med andre ord, så ønsker vi med denne kampagne at skabe en holdningsændring hos jer forældre ved at udfordre jeres forståelse af, hvad der er den rette og sikre uddannelsesvej for jeres børn,” hedder det på kampagnens hjemmeside.

På hjemmesiden kan man blandt andet få gode råd til, hvordan man tager uddannelses-samtalen med den unge, ligesom der er masser af generel information om erhvervsuddannelserne.

Elektrikeruddannelsen mest populær

På kampagnesiden findes også konkrete eksempler på og informationer om erhvervsuddannelser. Her er elektrikeruddannelsen ikke med. Men hvis den havde været det, kunne en oplysning være, at det faktisk er den mest søgte enkelt-erhvervsuddannelse overhovedet hos Danske Erhvervsskoler og -gymnasier (DEG).

Af en oversigt over optaget på Grundforløb 2 (hvor eleverne har valgt det fagområde, de vil fortsætte i) i august 2016 ligger elektrikeruddannelsen som nummer to på listen med 895 elever. Nummer et er ’detailhandel med specialer’ – som dækker over flere uddannelser.

I tabellen herover ses de ti mest populære uddannelser i august 2016. Tabellen er udarbejdet af DEG i forbindelse med en undersøgelse af optaget i sommeren 2016.

Men selv om elektrikeruddannelsen er populær, er der et bredt ønske om flere elever. Det er derfor en af de uddannelser, der i den nyligt indgåede trepartsaftale betegnes som en fordelsuddannelse, som der ønskes øget søgning til.