Norsk konflikt er slut

Forhold i forbindelse med beredskabsvagter skal aftales lokalt, hedder det i ny overenskomst, der nu er sendt til afstemning

Den næsten syv uger lange konflikt mellem det norske EL og IT Forbundet og el- og energiselskaberne i KS Bedrift er afsluttet. Det fortæller Dansk El-Forbunds norske søsterforbund på sin hjemmeside.

slut på norsk konflikt screndump

Stridens kerne drejede sig først og fremmest om overenskomstens hviletidsbestemmelser i forbindelse med beredskabsvagter. Løsningen på problemet blev, at vagterne ikke længere er obligatoriske i den centrale overenskomst.

Hvis energimontørerne fremover skal have pligt til at deltage i beredskabsvagterne, skal vagternes indhold og kompensation fremover aftales mellem parterne i hvert enkelt selskab. Forbundet havde ønsket at bevare den nuværende ordning med en afspadseringstime for hver femte time på vagt, mens KS Bedrift kun ville være med til en time for hver syvende time.

Forbundets forhandlingsleder, Bjørn Fornes, siger, at parterne er kommet frem til en god løsning, og at det nu er op til hvert enkelt selskab at finde en ordning, som giver et trygt og sikkert beredskab. Og det vil forbundet gerne vil være med til at aftale lokalt.

– Det var meget vigtigt for os at bremse den svækkelse, som KS Bedrift foreslog i den centrale aftale. At det blev gjort ved at gøre vagterne frivillige er helt i tråd med forbundets prioriteringer, siger Fornes, der roser de strejkende for indsatsen.

Han venter, at de nugældende bestemmelser i forbindelse med beredskabsvagterne vil blive videreført, når de skal aftales lokalt. Aftalen om beredskabsvagterne er en del af en større overenskomstaftale, som nu er sendt til urafstemning blandt medlemmerne på området.