Norsk el-konflikt optrappes

Flere end 1.000 montører strejker fra på mandag

Store dele af Norge risikerer snart at stå uden strøm: EL og IT Forbundet – som er det norske svar på Dansk El-Forbund – har varslet en markant optrapning af strejken mod KS Bedrift, der omfatter en række elværker og energiselskaber.

norsk konflikt

Konflikten har stået på i snart fire uger, og nu udtager forbundet samtlige medlemmer på overenskomstområdet til strejke. Dermed vil i alt flere end 1.000 energimontører i 73 selskaber være omfattet.

Hele landet er berørt, fremgår det på organisationens hjemmeside. Det betyder, at alt vedligehold af strømnettet sættes i bero, og fejl rettes ikke. Konsekvenserne kan blive dramatiske:

– Folk kan miste strømmen. Det er beklageligt, men vi dispenserer selvfølgelig, hvis liv og helbred kommer i fare. Måler er at få KS Bedrift til at forhandle om acceptable løsninger, siger forhandlingsleder Bjørn Fornes.

Konflikten drejer sig om arbejds- og hviletidsbestemmelser. EL og IT Forbundet oplyser, at man kun ønsker at beholde, hvad man i forvejen har – nemlig tre hviledage efter lange beredskabsvagter på syv dage i træk. Arbejdsgiverne vil fjerne den ene af de tre hviledage, og ifølge forbundet betyder det, at de fleste af de medlemmer, der årligt har ti af denne type vagter med syv dage i træk, mister ti hviledage om året.

Tidligere var de tre hviledage garanteret af arbejdsmiljøloven, men loven garanterer nu kun to dage. Derfor ønsker forbundet, at de tre dage skrives ind i overenskomsten, men KS Bedrift vil kun følge lovens mindstestandard.