Norge sidder i elbilens førersæde

Eksperter fra hele verden kommer til Oslo-topmøde om en transportsektor uden fossilt brændstof

summit elbil

Mens det på grund af afgiftspolitikken for elbiler er svært at få øje på udviklingen i Danmark, der ellers ynder at føre sig frem som en grøn energiforkæmper, har olielandet Norge i høj grad erobret en førerposition på EV-området (electric vehicle). Endnu et udtryk for denne situation er det nordiske EV-topmøde, der holdes i Oslo i dagene 1. og 2. februar.

Ifølge en pressemeddelelse vil der være debat mellem og indlæg fra end mere end 50 håndplukkede regerings- og elkøretøjseksperter fra blandt andet Kina, Indien, Californien, New Zealand og Australien og administrerende direktører for de største bilindustriaktører som Audi og Nissan. De vil blandt andet komme med deres bud på, hvordan man baner vejen for en transportsektor uden fossilt brændsel, og energikyndige og repræsentanter fra olie- og gasindustrien vil diskutere, hvordan transformationen vil påvirke deres sektor.

Til lands, til vands og i luften

Et oplæg handler om, at alle biler, der i 2030 sælges i Indien og Kina, vil være elektriske, og en kinesisk repræsentant vil fortælle om, hvordan landet forbereder sit elnet til en massiv stigning i EV-opladning via smart grid og Vehicle to Grid-systemer. Et andet oplæg går lidt videre og handler om, at elektrisk luftfart langt fra er science fiction.

Øvrige parallelle sessioner, der nævnes, er:

  • Næste bølge af elektrificering er nautisk
  • Hvordan grønne offentlige indkøb kan fremskynde udviklingen og sænke omkostningerne ved klima- og energiforbrugende teknologier og tjenester
  • Hvordan elektriske busser kan blive almindelige i byer
  • Hvordan kan smart opladning balancere elnettet, og kan EV'er blive energilagringsenheder?
  • Hvordan fragt- og byggemaskiner kan blive elektriske.

Desuden præsenteres en ny nordisk undersøgelse af potentielle EV-ejere. Undersøgelsen handler om hvor mange, der bliver EV-ejere inden 2020, og endnu vigtigere: Hvad holder kunderne tilbage fra at skifte?

Se hele programmet med mulighed for tilmelding her.

Spirende DK-optimisme?

Magasinet Ingeniøren bragte for nylig en artikel om udviklingen for elbilerne i Danmark sammenlignet med situationen i Norge. Her fremgår det, at antallet af elbiler i Danmark stod næsten stille i 2017, men at der ikke desto mindre er en vis optimisme i branchen.

Det er måske denne optimisme, der ligger bag opførelsen af en ny ultra-fast charging station i Fredericia, som Dansk Elbil Alliance netop har fortalt om. Ladestationen skal opføres i løbet af foråret og sommeren 2018.