Netværk: Faldende efterspørgsel på el-arbejde

Opgavenetværk har konstateret generelt faldende efterspørgsel håndværkere, og det gælder også på elektriker-området

kurvediagram 3byggetilbud

Hvad der skal gøres i forhold til mangel på arbejdskraft og en rødglødende beskæftigelsessituation ikke mindst på el-området har været – og er fortsat – et aktuelt debatemne. Men måske løser problemet sig selv, i hvert fald i et vist omfang.

Håndværkernetværket 3byggetilbud.dk fortæller, at efterspørgslen på håndværkere falder. Netværket, der er landets største formidler af bygge- og renoveringsopgaver, har konstateret et fald i antallet af indsendte byggeopgaver på ikke mindre end 25 procent, når man sammenligner 1. kvartal af 2021 med 3. kvartal.

3byggetilbud.dk er en netværkstjeneste, hvor kunder kan finde håndværkere og modtage tilbud på forskellige opgaver. Navnet henviser til, at man ved en henvendelse kan få præsenteret tre tilbud på en given opgave. Netværket tæller mere end 1.500 firmaer, og søgninger efter ’el-installatør’ og ’el-arbejde’ giver henholdsvis 76 og 86 resultater.

Faldet på 25 procent er generelt, men på opfordring fra def.dk har netværket undersøgt tallene specifikt for elområdet. Her er faldet knap så stort, men alligevel ret markant med 13,5 procent.

3byggetilbud.dk kiggede samtidig nærmere på de såkaldte google-trends, hvor antallet af søgninger på ’elektriker’ er gået fra 87 point i februar 2021 til 73 i september. Der var altså 19 procent flere søgninger i februar i forhold til september.

Mere overordnet var der endnu større fald i googlesøgninger på andre håndværkerområdet – og der var dog også visse områder med stigninger. Trods tallene anslår 3byggetilbud.dk en beroligende tone:

– Danskerne lægger i højere grad boligprojekterne på hylden, nu hvor samfundet igen er åbnet op, og vi ikke opholder os i hjemmet på samme måde længere, siger Nynne Groth Hallander, kommunikationsansvarlig hos 3byggetilbud.dk, der trods det aktuelle fald venter, at 2021 bliver det største opgave-år nogensinde i 3byggetilbud.dk’s historie med mere end 70.000 formidlede byggeopgaver.

Grafen øverst på siden illustrerer indsendte opgaver på 3byggetilbud.dk fra januar 2018 til september 2021.