Mulig storkonflikt i Norge er afblæst

Den første storstrejke i Norge i 18 år er afblæst, efter at maratonforhandlinger i løbet af weekenden resulterede i et forlig mellem norske lønmodtagere og arbejdsgivere på det private område

I fredags den 6. april kunne man her på def.dk læse om en mulig strejke i Norge i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det private område. En mulig konflikt, der også ville kunne få betydning for danske elektrikere med arbejde i Norge.

Enigheden mellem parterne blev opnået efter maratonforhandlinger i løbet weekenden, hvor der i mange timer herskede usikkerhed om, hvorvidt det ville komme til den første storstrejke i Norge i 18 år. ​

Dagen før – torsdag d. 5. april – havde Dansk El-Forbund (DEF) modtaget et brev fra det norske søsterforbund EL og IT Forbundet, der orienterede om situationen og den eventuelle strejke.  

I går søndag meddelte parterne - Norsk LO på lønmodtagerside, heriblandt El og IT Forbundet, og NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) og Norsk Industri på arbejdsgiverside - at man kl. 14 var nået til enighed i forhandlingerne, og at en storkonflikt dermed var afblæst. Lønmodtagerne havde ellers varslet strejke fra søndag morgen kl. 06.00, hvis der på dette tidspunkt ikke var opnået et forhandlingsresultat. Resultatet kom således først i hus i ’overtiden’.

Enigheden mellem parterne blev opnået efter maratonforhandlinger i løbet weekenden, hvor der i mange timer herskede usikkerhed om, hvorvidt det ville komme til den første storstrejke i Norge i 18 år. Stridspunkterne i de norske forhandlinger har blandt andet været forhold omkring pension, løn og krav om transport, kost og logi. Resultatet sendes nu til urafstemning, som afholdes d. 26. april.