Masser af påbud til el-arbejdspladser

Statistik tyder på, at Arbejdstilsynets nye byggetilsyn også har effekt i forhold til elinstallation

Selv om der kun er gået lidt over en måned af 2018, har Arbejdstilsynet (AT) allerede udstedt næsten en femtedel af det antal strakspåbud til branchen elinstallation, som der blev givet i hele 2017. Hvis man sammenligner med 2016, overstiger årets strakspåbud en femtedel af den samlede ’høst’.

At-påbud 08-02-18

En opgørelse dags dato viser, at AT på området ’elinstallation’ hidtil i 2018 har afgivet 41 reaktioner – og dette tal inkluderer vejledninger. Men langt de fleste reaktioner er strakspåbud. Denne type påbud er der afgivet 32 af, og 20 af disse er afgivet forbindelse med ulykkesrisici.

I hele 2017 blev der afgivet 178 strakspåbud, hvoraf 120 gjaldt ulykkesrisici. I 2016 var de tilsvarende tal henholdsvis 156 og 106.

Tre forbud

Udviklingen ses også på området med de helt ’tunge’ reaktioner: I år er der nedlagt forbud tre gange i forbindelse med ulykkesrisici. Dette skete kun otte gange i hele 2017, mens tallet var 12 i 2016.

Ny tilsynsmetode

Det høje antal påbud kan måske ses i sammenhæng med, at AT siden november har forsøgt sig med en ny tilsynsmetode på bygge- og anlægsområdet. For nylig konstaterede AT selv, at myndigheden finder flere arbejdsmiljøproblemer med det nye byggetilsyn.

AT fortæller om metoden, at den blandt andet indebærer flere uanmeldte besøg på byggepladser, hvor det farlige arbejde udføres, og at der afdækkes arbejdsmiljøproblemer på hele byggepladsen og ikke bare inden for et enkelt fagområde.

Det fremgår desuden, at den nye tilsynsmetode også indebærer, at alle virksomheder, der får afgørelser om materielle arbejdsmiljøproblemer, for eksempel om ulykkesfare ved byggepladsbesøgene, efter et stykke tid får besøg på virksomhedens hjemmeadresse. Den slags besøg er der således allerede nu et stort antal virksomheder i elbranchen, der har udsigt til.