Masser af farlige el-fejl på byggepladser

Antallet af fejl i de midlertidige elinstallationer er steget fra 2018 til 2019

Der konstateres flere og flere fejl i de midlertidige elinstallationer på byggepladser. Fejlene medfører potentiel fare for håndværkere og andre, der færdes på stederne, og Sikkerhedsstyrelsen vil nu sætte ind med flere tilsyn i 2020.

Skærmdump fra Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside - nyhed om installationer

Styrelsen fortæller på sin hjemmeside, at der i 2017 var fejl på 70 procent af de byggepladser, hvor den undersøgte midlertidige elinstallationer. I 2019 var denne procentdel steget til 75.

Ukorrekt beskyttelse af kabler mod mekanisk påvirkning og manglende indkapsling af spændingsførende dele var hyppige fejl. Den førstnævnte fejl er steget fra 57 procent i 2017 til ikke mindre end 84 procent 2019.

Manglende indkapsling af spændingsførende dele kan indebære risiko for livsfarligt elektrisk stød. Denne type fejl fandt styrelsen på 21 procent af de byggepladser, den besøgte i 2019.

I 2020 vil 225 byggepladser få besøg af styrelsens tilsynsførende:

– Det er selvsagt vigtigt, at elinstallationerne på byggepladserne er i orden. Fejl medfører potentiel fare for håndværkere og andre, der færdes der. Derfor sætter vi nu ind med flere tilsyn i 2020, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Søren Assenholt Muff på sik.dk.