Mange henvendelser om farlige pærer

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til forsigtig omgang med store pynte- eller dekorationspærer

pære eksploderer

Cirka 30 henvendelser: Så mange relevante reaktioner har Sikkerhedsstyrelsen fået, efter at den for nylig efterlyste eksempler på eksploderede pynte- eller dekorationspærer.

Baggrunden for efterlysningen var fire tilfælde, hvor øjenafdelinger har modtaget patienter med skader efter eksploderede pærer.

I de 30 tilfælde, der nu er kommet til styrelsens kendskab, har ingen været på skadestuen. Men problemets omfang er stort nok til, at styrelsen nu opfordrer til forsigtighed i omgangen med pærerne.

Der er tale om store dekorationspærer med en diameter på ni til 13 centimeter, som er bristet, mens de er blevet håndteret. Ud over størrelsen har de det til fælles, at det er glødetrådspærer med klart glas, og at de typisk har været i brug et stykke tid.

Man kan kende dem på, at de er over 10 watt. Sikkerhedsstyrelsen har ikke fået henvendelser om problemer med LED-pærer.

I de fire alvorlige tilfælde, som fik Sikkerhedsstyrelsen til at gå ud med efterlysningen af flere eksempler, kom patienterne ind på øjenafdelingerne med glas i øjne og ansigt, og en enkelt havde også sår i munden. Der er blevet fjernet glasskår fra patienternes øjne og under øjenlågene.