Mange elektrikere belastes ergonomisk

Stor arbejdsmiljøundersøgelse placerer faggruppen i top 7-lister, når det gælder belastende arbejdsstillinger

AT på knæ og hug

Elektrikerne er blandt de faggrupper, der i størst omfang udsættes for ergonomiske belastninger i form af arbejde på knæ og hug-siddende stillinger og løft af armene over skulderhøjde. Sådan har det været ifølge tidligere undersøgelser – og sådan er det fortsat.

Det viser undersøgelsen ’National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere’, som Arbejdstilsynet (AT) har offentliggjort. Den er gennemført i 2021, og det er de første resultater, der nu er blevet offentliggjort – senere på året vil de resterende resultater blive sendt ud.

Den nye undersøgelse viser resultaterne af cirka 30.000 lønmodtageres svar på en række spørgsmål om kemisk og biologisk arbejdsmiljø, ergonomisk arbejdsmiljø og krænkende handlinger i det psykisk arbejdsmiljø. Den afløser den tidligere undersøgelse ’Arbejdsmiljø og Helbred’, som blev gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) hvert andet år i perioden 2012-2018.

Og som i NFA-undersøgelsen slår elektrikerne altså særligt ud, når det gælder ergonomiske belastninger. De optræder her i to top 7-lister. Når det gælder ’armene løftet i eller over skulderhøjde i mindst ¼ af arbejdstiden’ ligger faggruppen nummer 5 på listen med 66,5 procent.

Endnu værre er det, når det gælder lønmodtagere, der ’sidder på hug eller ligger på knæ i mindst ¼ af arbejdstiden’. Her ligger elektrikerne på fjerdepladsen med 70,3 procent.

Elektrikerne er også på en top 7-liste, når det handler om lønmodtagere, som i stort omfang også må trækkes med at lugte til støv fra mineraler og metaller. Her er faggruppen nr. 6 på listen med 39,1 procent.

AT gør opmærksom på, at data i undersøgelsen ’National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere’ er indsamlet i første halvår 2021 under usædvanlige forhold på grund af epidemien. AT’s omtale kan findes her, mens selve rapporten findes her.

AT-undersøgelse skulderhøjde

AT støvlugt