Ungdomsformanden har ordet: Lærlinge risikerer måneder uden indtægt!

Mathias U. Vinholt råber vagt i gevær i anledning af, at Folketingets partier har vedtaget sidste års lærlinge-trepart ved lov. Den risikerer nemlig at placere flere lærlinge i et limbo, hvor de hverken er ude i en virksomhed eller i SKP-center.

Billedet viser lærlingeformand Mathias Vinholt på en talerstol.

 

Nu er den trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik på lærlingeområdet for et år siden vedtaget ved lov. Der skal ikke herske tvivl om, at Dansk El-Forbund Ungdom tager imod flere af aftalens elementer med kyshånd: Entydig placering af ansvaret for lærlingeaftaler hos skolerne, forhøjede tilskud til virksomheder, der tager lærlinge og SKP-ydelsen stiger markant. Desværre er der også en bagside af medaljen.

Den nye trepart muliggør nemlig også det, der bliver kaldt ”forskudt opstart”. Det betyder, at en virksomhed nu får mulighed for at indgå en uddannelsesaftale med en lærling, som først træder i kraft flere måneder efter den er underskrevet. Det kan lyde ganske harmløst, men kan risikere at trække tæppet væk under mange af landets elektrikerlærlinge. Lad mig prøve at give et eksempel.

Du er ved at afslutte GF2 og skal til at finde dig en læreplads. Skolen giver en ekstra hånd med, da ansvaret nu er placeret hos skolerne i den nye aftale. Sammen finder i en mester, som gerne vil have dig i lære, men han kan først påbegynde din oplæring om 3 måneder. I indgår imidlertid aftalen nu ved at gøre brug af ”forskudt opstart”. Du har nu en uddannelsesaftale med en virksomhed, men hvad skal du lave de næste tre måneder inden din læretid går i gang? Du kan ikke komme i SKP, for du har jo en læreplads. Dermed er muligheden for SKP-ydelse forsvundet. Du kan ikke få SU, for du er i princippet ansat ved en virksomhed. Men du får heller ikke lærlingeløn, for du er ikke begyndt på jobbet endnu.

Nu er det ikke kun gode råd, der er dyre. Det er huslejen, føden og resten af dine regninger også. Der er lukket for det varme vand i de næste måneder.

Det er ikke blot lærlingenes økonomi, som bekymrer Dansk El-Forbund Ungdom. For ser man bort fra den manglende indtægt, er den ”forskudte opstart” også spild af tid for lærlingen, som kommer til at befinde sig i en vente-periode, hvor man hverken går på arbejde, modtager undervisning eller er i SKP. Man skal bare trille tommelfingre. 

I Dansk El-Forbund Ungdom vil vi komme med en kraftig opfordring til Christiansborg om at få lukket dette hul, inden at vores kammerater ender i saksen.