Nye film fortæller om lærlinges rettigheder

Dansk El-Forbund Ungdom står bag tre korte film, der skal formidle lærlinges overenskomst og rettigheder på en let forståelig måde.

Hvad skal du have i løn? Sådan starter den ene af de tre film, Dansk El-Forbund Ungdom udgiver i dag. Det nye format skal gøre det lettere for lærlinge at sætte sig ind i principperne og reglerne for deres rettigheder i elektrikeroverenskomsten. Og spørgsmålet om løn får dog heller ikke lov til at hænge særlig længe, før det bliver besvaret. For i løbet af blot 48 sekunder viser livlige animationer, hvordan lærlingenes lønsystem fungerer i henhold til elektrikeroverenskomsten. Det gælder også for de to andre film, der handler om overarbejde og den danske model.

Billede fra infografik om lærlinges rettigheder
Som lærling er du også beskyttet af de rettigheder, der står i din overenskomst. Dem kan du lære mere om i de tre videoer nederst på siden.
Foto: Thea Norman

Idéen med animationerne er som sagt at formidle reglerne i overenskomsten på en lettere måde. For nogen kan det virke uoverskueligt at kæmpe sig igennem overenskomsten side for side for at kende principperne i f.eks. lønsystemet eller for overarbejdstillæg. Her skal filmene ses som en hjælp til at forstå overenskomsten.

FLU-formanden, Morten Ahrendt, har set filmene før udgivelsen, og han er positiv: ”Jeg synes, det er et godt tiltag, hvor vi prøver at ramme de unge på det medie, de er på. Det handler om at gøre det lige til og konkret for lærlinge at vide, hvad de skal have i løn, og hvordan det nu lige er med f.eks. overarbejdstillæg.”, fortæller Morten.

Filmene er lavet i samarbejde med grafikeren Thea Norman.