Ny og forbedret pensionsordning til lærlinge

Fra 1.marts 2018 gælder nye og forbedrede regler om pension til lærlinge. Alle privatansatte elektrikerlærlinge får nemlig ret til arbejdsgiverbetalt pension, når de runder 20 år.

De nye pensionsregler for lærlinge blev vedtaget ved de seneste overenskomstforhandlinger i foråret 2017. Og de træder nu endeligt i kraft om få måneder. Hidtil har lærlinge kun fået indbetalinger til pensionen, hvis uddannelsesaftalen er underskrevet efter, man har passeret sin 20 års fødselsdag. Da godt halvdelen af alle uddannelsesaftaler på elektrikeruddannelsen bliver indgået inden den runde fødselsdag, vil ordningen altså komme mange til gode.

Din arbejdsgiver skal indbetale bidrag hver måned
Retten til pension omfatter først og fremmest det bidrag, som en arbejdsgiver skal indbetale på din pensionskonto. Samlet set skal dit firma indbetale 8 % af den løn, du betaler skat af. Bidraget skal indbetales til din pensionskonto hver måned. Hvis du for eksempel får timeløn ud fra Elektrikeroverenskomstens lønsats 3, vil din arbejdsgivers årlige bidrag til pensionen minimum lande på 12.150 kroner. Beløbet svarer næsten til en ekstra månedsløn. Derudover skal du selv bidrage med 4 % af lønnen.

Hold øje med velkomstbrev
Hvis du er en af de mange lærlinge, som nu får ret til pension, vil du efter 1. marts modtage et velkomstbrev i din E-boks fra det pensionsselskab, du bliver medlem af. De fleste lærlinge er omfattet af Elektrikeroverenskomsten, og her er PensionDanmark det selskab, du vil modtage brev fra.

Din arbejdsgiver har ansvaret for at, sikre at du bliver omfattet af pensionsordningen, og at indbetalingerne går i gang. Men det er altid en god ide selv at tjekke, om indbetalingerne går ind. Det kan du tjekke på pensionsinfo.dk.
Hvis du ikke modtager velkomstbrev fra dit pensionsselskab, eller ikke kan se indbetalinger på din pensionskonto efter den første lønperiode fra 1. marts, kan du selvfølgelig kontakte Dansk El-Forbund for råd og sparring. Dog er det en god ide først at tale med din arbejdsgiver og gøre opmærksom på problemet.