Som ansat i det kommunale består din løn af en grundløn + evt. funktionsløn + evt. kvalifikationsløn.
Derudover får du pension og feriegodtgørelse. Begge dele beregnes på baggrund af din samlede løn.
Du kan også have mulighed for resultatløn, men det bliver sjældent anvendt.
Grundløn
Grundlønnen kan betragtes som en mindsteløn og er fastsat i overenskomsten. Den gives til nyansatte/nyuddannede. Efter 3 måneder bør du få en højere løn end grundlønnen. Er det ikke tilfældet, så tal med din tillidsrepræsentant eller kontakt din lokalafdeling.
Funktionsløn
Funktionsløn er et tillæg til din grundløn, som du kan få, når du varetager særlige funktioner. Du har ikke ret til tillægget, men det er muligt at forhandle sig til.
Vær dog opmærksom på, at det i de fleste tilfælde kan fjernes igen uden varsel, hvis funktionen ophører. Derfor kan det være en god ide at forsøge først at forhandle en egentlig løntrinsstigning, eller et kvalifikationstillæg, inden du beder om et funktionstillæg.
Kvalifikationsløn
Kvalifikationsløn er også et tillæg til din grundløn og gives på baggrund af f.eks. uddannelse, erfaring og opkvalificering. Du har ikke ret til tillægget, men du har mulighed for at forhandle dig til det.
Vær også opmærksom på, at tillægget er sværere for arbejdsgiveren at fjerne, og at dette kun kan ske ved en reel lønforhandling.
Lønregulering
Din løn reguleres – dvs. stiger – automatisk 2-3 gange om året, som kan i nedenstående skema. Disse reguleringer aftales hver gang ved de centrale overenskomstforhandlinger.
Vær opmærksom på, at reguleringsordningen kun er skønnet, da det følger den private lønudvikling, hvorfor stigningerne kan variere en smule. Er du i tvivl om, hvor meget du skal stige, kan du kontakte din lokalafdeling.

Lønforhandling
Når du er ansat i det offentlige, har du også ret til at forhandle din løn. Og der er fastsat forskellige retningslinjer for lønforhandlingen. Ofte er det dog tillidsrepræsentanten, som varetager forhandlingen.
Som nyansat bør du tale løn med din arbejdsgiver efter 3 måneder.