Lave forventninger til beskæftigelsen

Forventningerne til job i el-branchen er markant lavere end på samme tid sidste år

konjunktur dec 22

2022 sluttede med negative forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på bygge- og anlægsområdet elinstallation. Det fremgår af de tal, der er med til at danne baggrund for Danmarks Statistiks (DS) månedlige konjunkturbarometer, der netop er udsendt.

Decembers nettotal for beskæftigelsesområdet er for elinstallation på minus to. Det er en fremgang fra november, hvor tallet var minus syv. Omvendt er det en markant forskel i forhold til december 2021, hvor nettotallet var 15.

Nettotallet er et procentuelt udtryk for branchens forventninger til beskæftigelsen de kommende tre måneder. Når tallet er positivt, venter et flertal af virksomhederne stigende beskæftigelse, og når det er negativt, venter et flertal faldende beskæftigelse.

Efter i lang tid – bortset fra perioden lige omkring indførelsen af corona-restriktionerne i 2020 – at have været positive eller meget positive, ser forventningerne nu ud til at være mere stabilt lave (se nederste diagram).

Mere overordnet fortæller DS’ konjunkturbarometer, at selvom flere virksomheder i bygge og anlæg melder om utilstrækkelige ordrebøger, så dækker deres nuværende ordrebeholdning stadig i gennemsnit arbejde til det næste halve år. I december vurderede samlet 26 procent af virksomhederne i bygge og anlæg ordrebeholdningen som "ikke tilstrækkelig". Dette dækker dog over en spredning i andelene fra 42 procent for murere til 13 procent for elinstallation mv., skriver DS.

konjunktur 19-22