International solidaritet med brasiliansk generalstrejke

ITUC: Ulovlig regering vil gennemføre massive, arbejderfjendske nedskæringer

ITUC screen

1. maj er arbejdernes internationale kampdag, men allerede i dag går de brasilianske arbejdere i generalstrejke, og den internationale sammenslutning af fagforbund – ITUC – udtrykker sin fulde solidaritet. Strejken omfatter medlemmer af alle landets fagforbund

Baggrunden for den massive protest er Temer-regeringens planer om at fjerne alle restriktioner for outsourcing, pålægge drastiske nedskæringer af pensioner, lønninger og social sikring og nedbryde arbejdstagerrettigheder, herunder bestemmelser om ferie, overarbejde og arbejdstid. Det skriver ITUC – der er det internationale svar på LO – på sin hjemmeside.

Her udtaler generalsekretær Sharan Burrow også:

– Denne regering, der tog magten ulovligt, er ansvarlig for økonomisk ødelæggelse med ledighed nu tæt på 13 millioner mennesker og har sendt landet i en dyb recession. En lille gruppe af utroligt velhavende forretningsfolk er de eneste modtagere af, hvad er der i virkeligheden en økonomi med jordforurening, der indebærer en enorm overførsel af rigdom til Brasiliens oligarker.

ITUC repræsenterer 181 millioner arbejdere i 163 lande og territorier og har 340 nationale forbund som medlemmer.

Temer-regeringen har navn efter den tidligere vicepræsident, som i 2016 tog magten efter afsættelsen af den demokratisk valgte Dilma Rousseff. Afsættelsen skete ved en manøvre, der er betegnet som et ’civilt kup’.