International hjælp til australsk fagbevægelse

Det australske elektrikerforbund takker for solidaritet fra blandt andre DEF

Screendump nyhed Australien The New Daily

Det australske senat har været uhyre tæt på at vedtage en såkaldt ’integritetslov’, der ville have gjort det lettere for den højreorienterede regering at lukke fagforeninger og forhindre fagligt aktive i at udføre deres arbejde eller ligefrem kriminalisere og strafforfølge dem for dette arbejde. Vedtagelsen blev forhindret ikke mindst takket være internationale henvendelser til politikere, som den australske fagbevægelse vurderede kunne tales til fornuft.

Også Dansk El-Forbund (DEF) har på opfordring af australske kolleger henvendt sig med breve til disse politikere. I senatet endte det med lige mange stemmer for og imod forslaget, der faldt, fordi det ikke kunne få flertal.

Lovforslaget, der af modstanderne ses som et led i regeringens ’union-busting’ – altså forsøg på at ødelægge fagbevægelsen – ville have medført, at fagforeninger kunne lukkes, og faglige ledere kunne kriminaliseres som følge af bagatelagtige overtrædelser af regler og bestemmelser. Ifølge lederen af det australske elektrikerforbund – The Electrical Trades Union – national secretary Allen Hicks var lovforslaget et angreb på demokratiske rettigheder i almindelighed og arbejdernes rettigheder i særdeleshed.

Allen Hicks har derfor sendt en hilsen til blandt andre formanden for DEF Jørgen Juul Rasmussen, hvor han takker for den udviste støtte og solidaritet. Han fortæller, at den højreorienterede antifagforenings-regering har meddelt, at den vil forsøge at få lovgivningen igennem på et senere tidspunkt – men nu og her fejrer elektrikerne den foreløbige sejr, der altså kom i hus blandt andet takket være dansk støtte.

Screendump Alle Hicks