Industriens Pension stopper investeringer i kulmineselskaber

Som det første danske pensionsselskab har Industriens Pension ekskluderet alle kulmineselskaber fra porteføljen

Kuludvinding kulmineselskab

Beslutningen har været under overvejelse længe, og nu er den ført ud i livet: Industriens Pension har frasolgt alle investeringer i kulmineselskaber, og fremover vil ingen selskaber, der arbejder med kuludvinding, have plads i porteføljen.

Hermed er Industriens Pension, hvor mange medlemmer af Dansk El-Forbund har deres pensionsordning, det første pensionsselskab herhjemme, der har droppet samtlige investeringer i kulminedrift. Beslutningen skyldes en kombination af en række problematiske forhold, som en løbende dialog med kulmineselskaberne ikke har været i stand til at rette op på.

Højrisikoområde

Udvindingen af kul er således i mange tilfælde forbundet med dels problematiske vilkår for arbejdstagere og det omkringliggende samfund, dels klimamæssige og miljømæssige problematiske forhold.

– Vores tilgang har været at se på de samlede problemer og så sætte ind der, hvor risikoen og omfanget af negative indvirkninger er størst. Her har vi vurderet, at kulmineselskaber er et højrisikoområde på flere fronter. Nu er vi helt ude af alt, der har at gøre med kulminedrift, siger Peter Lindegaard, chef for noterede investeringer i Industriens Pension.

Dialog flyttede ikke nok

Som udgangspunkt ønsker Industriens Pension ellers at forbedre vilkårene via dialog med de selskaber, som man investerer i. Derfor er vi aktive ejere, der løbende går i dialog med et stort antal selskaber omkring blandt andet arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og miljøforhold.

Men trods en tilbagevendende dialog med kulmineindustrien har det ikke været muligt at flytte selskaberne tilstrækkeligt. Der er således blevet ved med at komme beretninger om problemer med arbejdstagerrettigheder for minearbejderne i mange kulminer. Derudover har der mange steder været udfordringer med menneskerettigheder for lokalbefolkningen, mens klimaproblematikken også spiller ind i den samlede vurdering.

Beslutningen betyder, at 109 selskaber, som er involveret i kulminedrift, er blevet tilføjet til Industriens Pensions eksklusionsliste over selskaber, som vi ikke ønsker at investere i. Ud af de 109 selskaber havde Industriens Pension ved årsskiftet investeringer i 29 af selskaberne, der er blevet frasolgt i begyndelsen af 2019.

Peter Lindegaard, Industriens Pension

Peter Lindegaard: – Kulmineselskaber er et højrisikoområde på flere fronter. Nu er vi helt ude af alt, der har at gøre med kulminedrift