Hvem skal have Arbejdsmiljøprisen?

Så er det igen tid til at indstille virksomheder med et prisværdigt arbejdsmiljø

”Gør I noget særligt for arbejdsmiljøet på din arbejdsplads? Har I skabt resultater til gavn for arbejdsmiljøet? Og kan andre arbejdspladser lære af jeres tilgang til arbejdsmiljø? Så er det nu, at I skal indstille jer til Arbejdsmiljøprisen 2019.”

Arbejdsmiljøpris Logo

Sådan lyder opfordringen fra Arbejdsmiljørådet. Prisen skal uddeles den 8. april næste år, og sidste frist for indstilling af kandidater er den 25. januar 2019.

Kategorier og kriterier

Der er altså relativt god tid, men der skal også gøres et stykke forarbejde. Prisen er i virkeligheden fire priser, idet den uddeles i fire kategorier:

  • Arbejdsulykker
  • Psykisk arbejdsmiljø
  • Muskel- og skeletbesvær (ergonomi)
  • Unge og nyansattes arbejdsmiljø

I hver af disse kategorier skal bestemte kriterier være opfyldt. For eksempel hedder det om arbejdsulykkerne, at arbejdspladsen ”har nedbragt antallet af arbejdsulykker. Arbejdspladsen forebygger arbejdsulykker ved at styrke sikkerhedskulturen – for eksempel ved at have fokus på kultur, holdninger og normer samt interne rutiner og registreringer.” Alle kriterierne kan findes i en samlet pdf.

Desuden skal kandidaterne leve op til en række overordnede kriterier. Ved vurderingen vil der blive lagt vægt på, at

  • arbejdsmiljøorganisationen, ledelse og medarbejdere har samarbejdet om indsatsen
  • indsatsen har medført konkrete resultater
  • indsatsen har skabt en vedvarende, synlig forbedring af arbejdsmiljøet, fx ved at ændre af kultur, rutiner eller processer
  • indsatsen vil kunne udbredes til andre afdelinger eller arbejdspladser.
Schneider vandt

Man skal altså virkelig gøre sig fortjent til prisen. Den har været uddelt siden 2006, og undervejs har der være flere vindere, hvor arbejdspladserne har elektrikere ansat – eksempelvis Rigshospitalet, Billund Lufthavn m.fl. – men hidtil har kun en enkelt decideret el-virksomhed klaret den hele vejen til toppen.

Det skete, da Schneider Electric Danmark A/S fik prisen i 2015 for ”Arbejdsmiljø som strategisk element”. Kategorien er ikke på listen denne gang, hvor der i stedet gives en pris til indsatsen for unge og nyansattes arbejdsmiljø.

Bag prisen står Arbejdsmiljørådet, der består af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, myndighederne og arbejdsmiljøsystemet.

Arbejdsmiljøpris 2019 omtale: screendump