Fremtidens elforbrug: Elektrikerne har nøglerolle

Elektrikerne ’oversætter’ bornholmsk udviklingsprojekt fra idé til konkret virkelighed

– For os har det været slående hvor vigtig rolle, elektrikerne fra Bornholms Energi og Forsyning har.

ECO Grid 2.0

Sådan lyder det fra to forskere, der har fulgt to elektrikere på arbejde i forbindelse med det bornholmske udviklingsprojekt EcoGrid 2.0. Projektet – der for anden gang er indstillet til en europæisk pris for vedvarende energi – går ud på at involvere brugerne i udviklingen af det intelligente el-net, også kaldet smart grid.

På projektets hjemmeside lyder budskabet: Elektrikere har nøglerolle i udviklingsprojekt.

Vigtig kommunikation

Fremtidens el-system bliver i stigende grad afhængig af ’ustabile’ energikilder som sol og vind, og derfor skal forbrugsmønstret og elsystemet som sådan geares til et forbrug, der passer bedre til denne situation. EcoGrid 2.0 er et storskala-projekt, som demonstrerer et elmarked for fleksibelt elforbrug fra private hustande.

– En vigtig pointe er, at fleksibelt elforbrug er et systembehov og ikke et ønske fra kunderne. Derfor bliver kommunikationen om projektet ekstra svær, siger adjunkt, ph.d. Trine Pallesen fra Institut for Organisation på CBS i København, der sammen med sin kollega, post.doc Peter Holm Jacobsen har identificeret brugeradfærd i forbindelse med EcoGrid 2.0.

I hjemmene

CBS-folkene har fulgt de to elektrikere Lars Rasmussen og Brian Chabert fra Bornholms Energi og Forsyning ud til de involverede hjem. Her har de iagttaget samspillet mellem teknikerne og beboerne, som de efterfølgende har interviewet. Det fremgår af artiklen på hjemmesiden, at elektrikerne har udviklet nogle særlige ord for det involverede udstyr: Når de er ude ved kunderne, oversætter de projektets idé til konkret handling.

EcoGrid 2.0 løber frem til 2019. Kunderne er generelt velvillige over for projektet, men det er nødvendigt, at der løbende informeres om, hvad der sker og hvorfor.

– En stor del af formidlingen sker gennem elektrikernes besøg, og det et led, der ikke er så let at få øje på fra Lyngby, København eller Zürich, hvor demonstrationen planlægges, siger forskerne.