Forkert elbilopladning kan starte boligbrand

Forsikringsselskab advarer mod risiko for flere brande i takt med at flåde af elbiler vokser

opladning norge elbil screen

Norge indtager en førerposition, når det gælder elbiler: Flåden vokser støt – og samtidig stiger risikoen for flere boligbrande som følge af forkert opladning.

I en pressemeddelelse advarer forsikringsselskabet Gjensidiges norske afdeling mod privat opladning af elbiler via almindelige stikkontakter i for eksempel garager: Der skal en elektriker ind over for at sikre, at systemet er gearet til opladningen.

Der er eksempler på, at almindelige biler er brudt i brand og derved har startet boligbrande. Det er ifølge Gjensidige endnu ikke sket i forbindelse med opladning af elbiler, men Rune S. Nielsen, der er brandingeniør i selskabet, mener, at der er grund til at frygte, at der med det stigende antal elbiler vil opstå flere brande, fordi mange oplader dem i en installation, der ikke kan klare belastningen.

Med til historien hører også, at elbiler ikke bryder lettere i brand end almindelige biler, men når de først brænder, er ilden sværere at slukke. Selskabet, der opererer i Norge, Danmark, Sverige og de baltiske lande, opfordrer elbilejerne til at få en elektriker til at lave installationen, så opladningen kan foregå sikkert.

I Danmark har salget af elbiler længe stået stille, men i den seneste tid er der sket en markant stigning i salget af hybridbiler af plugin-typen – altså biler, der kører på både fossilt brændstof og el, og som skal lades op via elnettet. Ifølge Bilbranchen blev der i januar sat rekord i i antallet af nyregistrerede pluginbiler.