Flydende solenergi er en niche i vækst

Ikke kun vindmøller kan høste energi på havet – solcellerne kan også

flydende sol

I havet omkring Danmark står der masser af vindmøller, og der er nye havmølleparker på vej som følge af den seneste energiaftale. Ligesom vind er der masser af sol over bølgerne – men ikke nogen solcelleanlæg af betydning. I Norge tales der nu om, at der er store muligheder i ’flydende solenergi’.

Ifølge Multiconsult, der er en projekterings- og rådgivningsvirksomhed inden for områder som byggeri, industri, olie og gas samt vedvarende energi, er der tale om en niche – men en vigtig niche. Virksomheden mener, den rummer store muligheder – og dermed er der måske også nye jobmuligheder for elektrikerne i sigte.

For eksempel udgør det en udfordring ved traditionel solkraft i større skala, at anlæggene lægger beslag på store arealer, der kan bruges til dyrkning eller beboelse. Det problem findes ikke ved flydende solenergi, og samtidig bevirker vandets kølende effekt, at disse solcelleanlæg  producerer mere energi, skriver Multiconsult i en pressemeddelelse.

Niche med udfordringer

Der er fortsat tale om et nicheområde, men det er i vækst: I slutningen af 2017 var der globalt installeret flydende solkraft med en kapacitet på 118 MW. Det ventes at stige til 643 MW i løbet af i år. Til sammenligning var der sidste år generelt installeret solkraftkapacitet på 100 GW (1 GW svarer til 1.000 MW).

Yderligere udfordringer ved den flydende solenergi består blandt andet i korrosion, vanskelig logistik og problemer ved kraftig vind og høje bølger. Men den største hindring for yderligere udvikling er i øjeblikket de penge, der mangler i form af både finansiering og økonomisk støtte for, at driften kan blive en god forretning.

I Norge har både nye og ældre virksomheder iværksat forskellige projekter med flydende solenergi. Multiconsult arbejder ifølge pressemeddelelsen på at gøre teknologien så god, at projekterne også bliver forretningsmæssigt interessante.

Ikke en ny idé

Ideen om flydende solenergi er ikke ny. For eksempel kunne man i 2010 hos Nordisk Folkecenter for vedvarende energi læse, at det ikke er realistisk at placere solceller på havet, da bølger vil forhindre en optimal vinkel i forhold til solen.

Det var også et ferskvandsanlæg, der var tale om, da Ingeniøren i 2016 fortalte, at Europas største flydende solcelleanlæg opføres i London.

Men i maj 2018 kunne det norske søsterorgan til Ingeniøren Teknisk Ukeblad fortælle, at Moss Maritime har kastet sig ind i det teknologiske kapløb i forbindelse med flydende solenergi, og at der satses på en modulbaseret flydende model, der kan tåle bølger.