Flere arbejdsulykker efter ferien

Antallet af arbejdsulykker stiger markant i perioden lige efter sommerferien. Dansk El-Forbund opfordrer til at sætte ekstra fokus på sikkerheden

Sommerferien er gået på hæld for de fleste, og nu kalder hverdagen igen for mange elektrikere og teknikere i Dansk El-Forbund (DEF). Men der er gode grunde til at tage sine forholdsregler og være ekstra opmærksom på sikkerheden, når badesandalerne skiftes ud med sikkerhedssko. Antallet af arbejdsulykker topper nemlig i perioden lige efter sommerferien, fortæller forbundssekretær Lene Christiansen, der har arbejdsmiljø som sit ansvarsområde.

- Alle statistikker på området viser, at der er en betydelig større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke, når man genoptager arbejdet efter sommerferien. For mange sidder minderne fra ferien stadig i hovedet, og man går måske stadig og dagdrømmer lidt. Derfor kan det godt tage lidt tid at komme tilbage i rutinerne, efter at man har været ’nede i gear’ i ferien.

Skærp opmærksomheden

De fleste kan sikkert genkende, at man skal ind i rutinerne igen efter ferien. For eksempel kan folk, der sidder på kontor, have en tendens til pludselig at have glemt adgangskoden til computeren.

- Men det kommer man jo ikke slemt til skade af. Men glemmer man at have fokus på sikkerheden som elektriker, kan det gå grueligt galt, siger Lene Christiansen. Hun har følgende opfordring:

- Sikkerhedsrutinerne skal genopfriskes, når vi skifter grillhandsker ud med arbejdshandsker. Det er vigtigt at sætte fokus på den øgede risiko for ulykker efter ferien, at få snakket med kollegaerne og generelt skærpe opmærksomheden omkring sikkerhedsforanstaltninger og forholdsregler. Det gælder blandt andet om at planlægge arbejdet rigtig, så ingen kommer galt af sted. Vi skal jo passe på os selv og hinanden, så vi sammen kan undgå ulykkerne. 

Du kan læse mere om forebyggelse af arbejdsulykker på Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk

Elektrikere og arbejdsulykker

Generelt er det mest snuble- og faldulykker, der dominerer ulykkesstatistikkerne hos elektrikerne. Snublen skyldes ofte hverdagsting som væske på gulvet, rod, ujævn belægning og huller i jorden. Konsekvenserne kan være ganske alvorlige: Brækkede arme og ben, kraftige forstuvninger og i nogle tilfælde skader på hovedet. Ifølge Arbejdstilsynet kommer hvert år cirka 1.600 danskere slemt til skade på jobbet, fordi de falder, glider eller snubler.