Finske elektrikere strejker

Elektrikere i teknologibranchen kæmper for at fortsætte på egen overenskomst

1.000 medlemmer af det finske elektrikerforbund er gået i strejke. Formålet er at bevare elektrikernes egen overenskomst i teknologibranchen.

finsk strejke

Sähköalojen ammattiliitto – i daglig tale Sähköliitto – er Dansk El-Forbunds finske søsterorganisation. Organisationen oplyser, at den eksisterende kollektive overenskomst på området udløb i slutningen af oktober, og at den modsvarende arbejdsgiverorganisation har nægtet at forhandle om en videreførelse.

Arbejdsgiverne i Finlands Teknologiske Erhverv har gjort det klart, at de vil omfatte elektrikerne i den store kollektive overenskomst, der dækker teknologibranchen. Men elektrikerne henviser til, at de har forhandlet deres egne kollektive overenskomster i teknologibranchen de seneste 50 år, og at lønningerne risikerer at falde, hvis de fremover skal dækkes af hele branchens overenskomst.

Hvis der ikke er fundet en løsning på konflikten den 8. november, er der varslet en ny og udvidet strejke den 10. november. Strejken er herefter varslet til at vare indtil 27. november og vil omfatte blandt andre alle 2.500 elarbejdere inden for hele teknologibranchen.

Andre teknologi-forbund i branchen har i solidaritet med elektrikerne meddelt, at deres medlemmer under konflikten fortsat kun vil udføre deres eget – og altså ikke elektrikernes – arbejde.