Farvel til sparepæren

Kompaktlysstofrøret udfases fra 1. september 2021

sparepære illustration

Først var det slut med glødepæren. Så kom turen til halogenpæren. Og fra i dag udfases kompaktlysstofrøret – også kendt som sparepæren.

Udfasningen sker som følge af EU-lovgivning, der stiller minimumskrav til energieffektivitet. Disse krav kan sparepærerne ikke leve op til.

Energistyrelsen har i en pressemeddelelse skrevet et slags ’gravskrift’ over sparepæren, der er blevet overhalet af LED-belysningen. Her gennemgås sparepærens historie og dens fordele og ulemper. Da den vandt indpas, var der også en del kritik – og noget var der hold i, men en række ’unoder’ blev bedre med tiden.

Forhandlere må fortsat sælge sparepærer, indtil deres lagre er tomme. Men Energistyrelsen anbefaler, at man allerede nu vælger LED-pærer, der er mere energibesparende med bedre lys og længere levetid, end sparepæren nogensinde var. Den udvikling vil fortsætte, hedder det.

Energistyrelsen fortæller samtidig, at der også her pr. 1. september er kommet nye energimærker for lys på skalaen A-G. Det anbefales, at man går efter lyskilder med energimærke D eller bedre på den nye skala.

sparepære illustration screendump