Farlige el-fejl på skoler

Sikkerhedsstyrelsen konstaterer alvorlige fejl på elinstallationer efter kontrolbesøg på uddannelsessteder

sik.dk screendump skoler

Resultatet efter 109 kontrolbesøg på uddannelsesinstitutioner vækker bekymring hos Sikkerhedsstyrelsen. Kun otte steder var der helt styr på el-sikkerheden, og hver fjerde havde så alvorlige fejl, at det i værste fald kunne føre til el-ulykker og brande.

Kontrolindsatsen er gennemført i 2021. For nylig kunne styrelsen berette om resultaterne fra lignende kontrolbesøg på pizzeriaer/grillbarer og campingpladser, og også her var der problemer.

Besøgene på uddannelsesstederne var på blandt andet aftenskoler, folkeskoler, universiteter, gymnasier og efterskoler. De medførte, at 30 steder fik påbud som følge af alvorlige fejl og mangler, 71 steder fik vejledning som følge af mindre fejl og mangler. Otte steder fik ingen bemærkninger.

Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, siger på sik.dk:

– Det er bekymrende, at så mange skoler og institutioner med plads til større forsamlinger ikke har styr på el-sikkerheden. Især når vi ser, at hver fjerde installation har så alvorlige fejl, at det i værste fald kan føre til el-ulykker og brande.

Blandt de fejl, der blev konstateret, var, at selv en mindre fejl ville afbryde alt belysning på steder, hvor der må opholde sig mere end 150 personer. Her er der særlige krav til installationerne, blandt andet så der er nødbelysning, der skal træde i kraft, hvis den normale belysning svigter.