Færre strakspåbud til installation i januar

… men trods markant forskel kan udsvinget bero på tilfældigheder

Generelt har antallet af strakpåbud og forbud fra Arbejdstilsynet over for området el-installation været stigende gennem en længere periode. Men de seneste tal kan antyde, at antallet af disse reaktioner har toppet.

Arbejdstilsynet: Tilsynsreaktioner over for elinstallation i januar 2019

I januar i år har AT således udstedt 18 strakspåbud og et forbud til området elinstallation, og det totale antal reaktioner løb op i 25. Til sammenligning blev der i januar 2018 udstedt 31 strakspåbud og to forbud. Og det totale antal reaktioner løb op i 41.

Det kan umiddelbart se ud som en markant forskel. Der kan dog ikke uddrages nogen entydig konklusion på baggrund af tal for kun en enkelt måned.

En forklaring på forskellen på de to januar-tal kan ligge i forskellen på de typer indsatser, tilsynet har gennemført i de to måneder. For eksempel kan tilsynet i januar 2019 have prioriteret social dumping højere end byggepladsbesøg sammenlignet med samme måned sidste år.

Siden slutningen af 2017 har Arbejdstilsynet brugt en såkaldt helhedsorienteret indsats over for arbejdsmiljøet på alle byggepladsens virksomheder. Med denne metode kommer AT på uanmeldt besøg. Tidligere blev de enkelte virksomheder varskoet på forhånd, og besøgene gjaldt kun disse udvalgte virksomheder.

Infografikken øverst på siden viser Arbejdstilsynets reaktioner over for elinstallation i januar 2019. Herunder ses tallene for samme måned i 2018.

Arbejdstilsynet: Tilsynsreaktioner over for elinstallation i januar 2018