EUX-elektrikere kommer i job

EUX-uddannelsen baner vej for job og uddannelse – ikke mindst for elektrikere

 EUX-uddannelse

To ud af tre af de nyuddannede med en EUX er i lønmodtagerjob efter endt uddannelse. Hver sjette EUX'er er gået i gang med at læse videre året efter endt uddannelse. Halvdelen af dem går allerede i gang samme år, som de færdiggør deres EUX.

Sådan lyder nogle af hovedkonklusionerne i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Andelen er størst blandt tømrere, handel og detailuddannede, men elektrikerne er godt med – især når det gælder om at komme i gang med en videregående uddannelse året efter den afsluttede EUX: Her topper faggruppen foran smede, mekanikere og teknikere.

Noget tyder altså på, at elektrikerne i høj grad bruger uddannelsen som ’springbræt’ til videreuddannelse. Men i sig selv er den også effektiv i forbindelse med at score et job efter endt uddannelse.

Generelt er flere end 60 procent af EUX’erne i job efter endt uddannelse. For elektrikerne er tallet 66,9 procent i 2020. Det er lidt færre end gruppen ’smede, mekanikere og teknikere’, der ligger på 69,1 procent. Tømrerne ligger så højt som 87,4 procent, hvilket er det højeste tal for alle uddannelserne.

Når det gælder antallet af faglærte med EUX fra årgang 2019 og 2020, som læser videre, samt andelen fra de respektive EUX-linjer, som læser videre, så ligger elektrikerne højest i begge årene. Procentdelen er henholdsvis 41,2 og 20 for 2019 og 2020. Den gennemsnitlige procentdel for alle fagene er henholdsvis 15,6 og 7,7 for de to år.

Når det gælder antallet af EUX-uddannede de to år, er elektrikerne nummer to blandt håndværkerne – kun overgået af tømrerne.

EUX-videreuddannelse

EUX-uddannelse antal