Elfusk griber om sig

Ny kampagne fra Sikkerhedsstyrelsen bruger videoer til at sætte fokus på elfusk

Sikkerhedsstyrelsen sætter nu fokus på uautoriseret elarbejde – også kaldet elfusk. Det sker med kampagnen ”Undgå elfusk”. 

screendump elfusk

Den svenske søsterorganisation Elsäkerhetsverket har netop iværksat en lignende kampagne, hvor man henvender sig til byggemarkeder og detailforretninger for at få budskaberne ud til forbrugerne og gør-det-selv-folket. I Danmark bygger kampagnen på videoer på sociale medier, hvor styrelsen dels hjælper forbrugerne med at tjekke, om deres håndværker er autoriseret (i autorisationsregistret), dels med tips til hvilken form for elarbejde man må lave i eget hjem og hvordan, det udføres korrekt.

Baggrunden for kampagnen er en stigning i antallet af anmeldelser af ulovligt elarbejde, fortæller Sikkerhedsstyrelsen:

– Vi ser en stigning i anmeldelser af håndværkervirksomheder, der laver el uden autorisation. Sidste år modtog vi 202 anmeldelser. Over halvdelen af sagerne endte med politianmeldelser. Derfor vil vi forsøge at klæde danskerne på, så de kan hyre håndværkere med de rette autorisationer. Vi vil også hjælpe dem med at få styr på, hvad de selv må lave og hvordan, siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Sikkerhedsstyrelsen fortæller, at elinstallationer hvert år er årsag til mere end 500 brande, og at mange af disse brande skyldes, at elinstallationerne ikke er lavet korrekt. Ifølge styrelsen blev 112 af de 202 anmeldte virksomheder sidste år politianmeldt. 34 af dem slap for anmeldelse, fordi de valgte at holde op med at reklamere for, at de kunne udføre elarbejde trods manglende autorisation.

Kampagnen henvender sig til forbrugerne med den sammenligning, at ”det er en rigtig dårlig idé at lade en tilfældig person på gaden tjekke, om dine lunger har en mislyd. Det samme princip gælder, når du har problemer med dine elinstallationer. Det er nemlig en rigtig dårlig idé at få en amatør til at lave elinstallationer i dit hus. For selv om værktøjet er i orden, er det en helt anden sag at bruge det rigtigt.”

elfusk kampagnefoto