Elektrikerne i fokus efter forsinket Tottenham-stadion

Byggemedie bruger arbejdet med elinstallation til at fortælle om forsinkelser, sjusk, slendrian og stoffer under opførelsen af Tottenhams forsinkede stadion

tottenham-artikel screendump 2

Mange fodboldfans – og herunder sikkert mange elektrikere – ser frem til at opleve landsholdsspilleren Christian Eriksen folde sig ud på klubholdet Tottenham Hotspurs nye hjemmebane. Men hvornår, det kommer til at ske, står hen i det uvisse: Byggeprojektet er ramt af massive forsinkelser, og i den forbindelse retter et bygge-medie nu fokus på arbejdet med elinstallationerne.

Dårlig koordinering, dårlig kommunikation, sjusk, alkohol og kokain indtaget på toiletterne. Og elektrikere, der gang på gang må lave arbejdet om, fordi projektet sejler.

Den får ikke for lidt i en omtale af byggeriet af det nye stadion, der egentlig skulle have stået færdigt i august, men som nu ventes tidligst at åbne en gang til næste år. Og det er især elektrikerne og installationsarbejdet, som det britiske netmedie Construction News (CN) bruger til at illustrere de mere eller mindre kaotiske forhold på det 850 millioner pund dyre byggeprojekt.

Dobbelt dobbeltarbejde

En lang dybdegående artikel indledes med en scene, hvor elektrikerne får besked på at standse et arbejde, de er i gang med. Årsagen er tilsynekomsten af aircondition-installatører, der dukker op for at afslutte deres arbejde. Men elektrikerne havde fået at vide, at dette var færdigt.

Nu skal elektrikernes arbejde rives ud. Det, der gør situationen ekstra frustrerede, er, at præcis det samme var sket to uger tidligere. Også her måtte elektrikernes installationer fjernes igen.

Bygherren er fodboldklubben Tottenham Hotspurs, der har valgt at gennemføre byggeriet med virksomheden Mace som bygge- og projektleder, men samtidig har Tottenham valgt selv at lave kontrakter med et stort antal af underleverandørerne i stedet for at bruge en hovedentreprenør. Dette har ifølge CN’s kilder givet Mace vanskelige arbejdsforhold.

Underleverandører

I artiklen er det især arbejdet med elinstallationerne, der er skydeskive i belysningen af de kaotiske forhold. Ud over eksemplerne med dobbeltarbejdet fremgår det, at elektrikerhold nogle gange er blevet forhindret i at udføre installationerne på grund af blokerende byggeri, og desuden omtales dårligt eller forkert værktøj, materialemangel og uhensigtsmæssig og i visse tilfælde også sikkerhedsmæssigt uforsvarlig indretning af arbejdspladserne.

Artiklens kilder fortæller, at det er en uklar ledelsesstruktur, kaotisk organisation og dårlig kommunikation, der har medført fejl – og altså ofte med underleverandører på elinstallationsområdet som de ’skyldige’.

Stadionprojektets største elektriske underleverandør er virksomheden Imtech, hvor den administrerende direktør siger, at Tottenham Hotspur-projektet ifølge enhver standard er en meget stor og kompleks opgave, og at stramme tidsfrister har medført yderligere pres til det, som normalt følger med et projekt af denne skala. Han medgiver, at der på den baggrund har været nogle ’operationelle ineffektiviteter’, men at han ikke genkender beskrivelserne af dårligt håndværk eller manglende opmærksomhed på medarbejdernes sundhed og sikkerhed.

Alkohol og stoffer

Artiklen på CN’s hjemmeside nøjes ikke med at fortælle om de tekniske og planlægningsmæssige problemer. Et – mindre – antal ansatte startede ifølge CN’s kilder dagen med at drikke alkohol og fortsatte derefter med at indtage kokain på byggepladsens toiletter.

’Jeg har ikke arbejdet på en sådan byggeplads i meget, meget lang tid,’ siger en kilde til CN, der dog også fortæller, at der ikke er noget, der tyder på, at projektlederen Mace havde kendskab til brugen af alkohol og stoffer, eller at de i den forbindelse har forsømt at skride ind.

Hvornår Christian Eriksen, Harry Kane og de andre Tottenhamstjerner får mulighed for at boltre sig på det nye stadion er fortsat uklart. Ifølge CN er der kilder, der mener, at det kan tages i brug kort efter nytår, mens andre taler om, at forsinkelsen vil strække sig hele 2018-2019-sæsonen ud.