Elektrikerlærling får erstatning efter grov mobning

Efter grov mobning brød lærling psykisk sammen og sygemeldte sig. Det så virksomheden som en ophævelse af uddannelsesaftalen. Dansk El-Forbund var uenig og har nu vundet sagen og 60.000 kroner til lærlingen

mobiltelefon sms-mobning

– Jeg var mildest talt rystet over at høre hans historie. Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig virksomheder med ejere og svende, der er så ligeglade og kyniske, at de kan behandle andre mennesker uden nogen form for respekt og omtanke.

Sådan lyder det i fagbladet Elektrikeren fra formand i Dansk El-Forbunds (DEF) afdeling Nordsjælland Henrik Siir Hansen. Baggrunden er, at fagforeningen har vundet en sag i Tvistighedsnævnet og dermed 60.000 kroner til en elektrikerlærling.

Efter veloverstået prøveperiode i en mindre el-virksomhed skrev lærlingen under på en etårs-kontrakt. Men så snart, underskriften var sat, blev alt anderledes.

Mester, der var medejer, døbte ham hurtigt ’pikfjæs’ – lærlingen før ham hed ’fissefjæs’, forklarede han. Betegnelser som idiot, tøsedreng og fede svin var hverdag for lærlingen. Når han var færdig med en opgave, kunne mester finde på at lyne ned, pege på sit skridt og sige ’Jamen, så skal du ned på knæ’.

Sygemelding

Dette var kun en lille del af den mobning, lærlingen blev udsat for, og en dag brød han sammen. Grædende ringede han til direktøren og forklarede, at han måtte melde sig syg.

Han kontaktede også DEF Nordsjælland, som rådede ham til at få en lægeerklæring og fortsætte med at sende ugesedler, da han var gået psykisk ned og var sygemeldt. Virksomheden derimod betragtede opkaldet og sygemeldingen som en ophævelse af uddannelsesaftalen.

Lærlingen gjorde opmærksom på, at det, så vidt han vidste, ikke er muligt for en lærling at ophæve en uddannelsesaftale via et enkelt telefonopkald. Nu startede et lang forløb med sms’er og opringninger fra mester, der ville have en ’afklaring’.

’…Ellers kommer du til at se rigtig meget til mig…’, lød det i en sms.

I alt modtog elektrikerlærlingen 27 sms’er under sygdomsperioden. Især de sidste gjorde ham nervøs:

’Så blev det fredag xxxx…håber du har fundet en løsning som er god for os begge….ellers kan det blive lidt grimt…’

Ni minutter senere: ’You Can run, but you Can not hide forever…’

Afgørelsen

Sagen endte i Tvistighedsnævnet. Her blev udfaldet, at virksomheden skal betale 50.000 kr. til lærlingen for misligholdelse af uddannelsesaftalen og 10.000 kr. for chikane i form af den groft krænkende behandling, som fortsatte efter sygemeldingen.

Læs mere i Elektrikeren side 4-6.