Elbranchen har tårnhøje jobforventninger

Ikke siden efteråret 2019 har området elinstallation haft højere forventninger til beskæftigelsen

konjunkturdiagram august 21

Udsigten til høj beskæftigelse på området elinstallation er mere end almindeligt god. Faktisk har branchens forventninger ikke været højere i næsten to år.

Danmarks Statisk (DS) har udsendt det månedlige konjunkturbarometer – denne gang for august – og nogle af de bagvedliggende tal kommer fra brancheområdet elinstallation. Her er nettotallet 20, når det gælder forventninger til beskæftigelsen de kommende tre måneder.

Nettotallet viser forskellen på procentdelen af de virksomheder, der venter henholdsvis en positiv og en negativ udvikling på beskæftigelsesområdet de kommende tre måneder. Når tallet er positivt, venter flertallet en positiv udvikling – og omvendt.

Det er sjældent, at tallet er så højt som 20, og på området elinstallation skal man tilbage til oktober 2019 for at se noget lignende. Her var tallet oppe at ringe på 22 (se nederste diagram).

At disse forventninger også holdt stik, fremgår af Dansk El-Forbunds arbejdsløshedsstatistik. Den kommende måned – november 2019 – var arbejdsløsheden helt i bund med 1,30 procent.

Så lav har den ikke været siden, men siden maj i år har den igen været under to procent. Og i den seneste opgørelse – for juli – var tallet 1,59. Det tyder altså på, at dette i forvejen lave tal vil blive endnu lavere.

Mere overordnet handler månedens konjunkturbarometer fra DS også om mangel på arbejdskraft. DS fortæller blandt andet, at serviceerhvervenes meldinger om mangel på arbejdskraft slår rekord for tredje måned i træk.

konjunkturdiagram august 18-19-20-21