Eksploderede pyntepærer har givet øjenskader

Sikkerhedsstyrelsen efterlyser eksempler på situationer, hvor dekorationspærer er eksploderet

eksplosion pære

Efter fire tilfælde, hvor øjenafdelinger har modtaget patienter med skader efter eksploderede pynte- eller dekorationspærer, efterlyser Sikkerhedsstyrelsen nu flere eksempler på pære-eksplosioner. De skal bruges i arbejdet med at afdække, hvor pærerne er solgt, og hvem der har produceret dem.

Styrelsen fortæller, at der er tale om elpærer, som typisk bruges uden en lampeskærm, og som ligner gammeldags glødepærer. De har en diameter på 10 til 12 centimeter og har de senere år været meget populære.

I de fire tilfælde, der er rapporteret fra øjenafdelingerne, kom patienterne ind med glas i øjne og ansigt, og en enkelt havde også sår i munden. Der er blevet fjernet glasskår fra patienternes øjne og under øjenlågene, fortæller Sikkerhedsstyrelsen, der samtidig understreger, at den ikke har grund til at tro, at pærerne over en bred kam er farlige.

Men der kan være tale om flere situationer, hvor pærerne er eksploderet, men hvor der måske ikke har været skader, og som derfor ikke er kommet til offentlighedens kendskab.

– Vi er i øjeblikket ved at undersøge, hvor de pågældende dekorationspærer er solgt, og om det er den samme producent, der har lavet dem. Vi kan endnu ikke sige noget om, om det er en fejl på et bestemt produkt, et bestemt batch eller en ulykkelig tilfældighed. Mens vi undersøger den del af sagen, vil vi rigtig gerne høre fra forbrugere, som måtte have oplevet lignende episoder med dekorationspærer, siger teamleder i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

Mailadresse og telefonnummer kan findes her på styrelsens hjemmeside.